GYÜMÖLCSPÁLINKA-GYÁRTÓ – SZVK

Gyümölcspálinka-gyártó - SZVKGyümölcspálinka-gyártó Tanfolyam

A 36. sorszámú Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK
1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 04
1.2. Részszakképesítés megnevezése: Gyümölcspálinka-gyártó – (Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam)
1.3. Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: –
1.4. Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 240-360

2 EGYÉB ADATOK
2.1. A képzés megkezdésének feltételei:
2.1.1. Iskolai előképzettség:     alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető a 41/2013. (V. 28.) VM rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
2.2. Szakmai előképzettség: –
2.3 Előírt gyakorlat: –
2.4. Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
2.5. Pályaalkalmassági követelmények: –
2.6. Elméleti képzési idő aránya: 30%
2.7. Gyakorlati képzési idő aránya:70%
2.8. Szintvizsga: –
3. PÁLYATÜKÖR
3.1. A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
3.1.1.    FEOR száma    FEOR megnevezése    A részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
3.1.2.    7115    Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő    Pálinkafőző
3.1.3.    7115    Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő    Szeszfőző
3.1.4.    7115    Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő    Szeszfőző mester
3.1.5.    8111    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője    Cefréző
3.1.6.    8111    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője    Italgyártó gép kezelője
3.1.7.    8111    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője    Szeszdesztilláló
3.1.8.    8111    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője    Szeszerjesztő
3.1.9.    8111    Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője    Töltőgépkezelő
3.2. A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A részszakképesítéssel rendelkező:
–    gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni
–    a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni
–    az alapanyagokat előkészíteni
–    cefrézési eljárásokat végezni
–    alkoholos erjedés mechanizmusát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni
–    kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani
–    lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni
–    mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni
–    érlelést végezni, ellenőrizni
–    deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni
–    gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat ellenőrizni és minősíteni
–    technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni
–    gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni
–    pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
–    melléktermékeket, hulladékokat kezelni
–    a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni,
–    vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
3.3. Kapcsolódó szakképesítések
3.3.1.    A kapcsolódó szakképesítés, részszakképesítés, szakképesítés-ráépülés
3.3.2.    azonosító száma    megnevezése    a kapcsolódás módja
3.3.3.    34 541 02    Élelmiszeripari szakmunkás    szakképesítés
4. SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK
4.1.    A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak az állam által elismert szakképesítések szakmai követelménymoduljairól szóló kormányrendelet szerinti
4.2.    azonosító száma    megnevezése
4.3.    10897-12    Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
4.4.    10890-12    Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK
5.1.A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az 5.2. pontban előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.
5.2. A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:
5.2.1.    A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
5.2.2.    azonosító száma    megnevezése    a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
5.2.3.    10897-12    Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás    gyakorlat
5.2.4.    10890-12    Élelmiszeripari vállalkozások működtetése    szóbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
5.3. A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
5.3.1. Gyakorlati vizsgatevékenység
A)    A vizsgafeladat megnevezése:
Gyümölcspálinka gyártása (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az évszaknak megfelelő gyümölcs felhasználásával gyümölcspálinkát készít, elvégzi az aktuális technológiai műveleteket.
A vizsgafeladat időtartama: 60 perc
A vizsgafeladat aránya: 60 %
B)    A vizsgafeladat megnevezése:
Gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzése, vagy a kész gyümölcspálinka, borpárlat ellenőrzése és minősítése.
A vizsgafeladat ismertetése:
Az aktuális munkafolyamattól függően:
–    alapanyagok minősítése, vagy
–    borok alkohol és cukortartalmának meghatározása, vagy
–    pálinka, borpárlat alkoholtartalmának meghatározása, vagy
–    pálinka, vagy borpárlat érzékszervi minősítése (bírálata).
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat aránya: 20%
5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –
5.3.3. Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vállalkozási és jövedéki ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A hatályos jövedéki törvénnyel és vállalkozás indításával és működtetésével, termékértékesítéssel kapcsolatos ismeretek bemutatása.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 20 perc, válaszadási idő 10 perc)
A vizsgafeladat aránya: 20 %
5.4. A vizsgatevékenységek szervezésére, azok vizsgaidőpontjaira, a vizsgaidőszakokra, a vizsgatevékenységek vizsgatételeire, értékelési útmutatóira és egyéb dokumentumaira, a vizsgán használható segédeszközökre vonatkozó részletes szabályok:
A részszakképesítéssel kapcsolatos előírások az állami szakképzési és felnőttképzési szerv http://www.munka.hu/ című weblapján érhetők el a Szak- és felnőttképzés Vizsgák menüpontjában.
5.5. A szakmai vizsga értékelésének a szakmai vizsgaszabályzattól eltérő szempontjai: –
6. ESZKÖZ- ÉS FELSZERELÉSI JEGYZÉK
6.1    A képzési és vizsgáztatási feladatok teljesítéséhez szükséges eszközök minimumát meghatározó eszköz- és felszerelési jegyzék
6.2.    Laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges eszközök, berendezések:
6.3.    cukortartalomhoz, savtartalomhoz
6.4.    maradék-cukor meghatározáshoz,
6.5.    alkoholtartalom meghatározáshoz,
6.6.    érzékszervi minősítéshez,
6.7.    hőmérséklet, térfogat és tömeg méréséhez
6.8.    látszólagos, valóságos erjedésfok meghatározásához,
6.9.    tömeg-, térfogat- és sűrűségméréshez,
6.10.    oldatkészítéshez,
6.11.    Gyümölcspálinka gyártó eszközök, berendezések (pálinkafőző):
6.12.    gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvételéhez szükséges eszközök,
6.13.    cefréző berendezések,
6.14.    cefretárolók,
6.15.    főző- és finomító-üstök,
6.16.    mérőműszerek, biztonságtechnikai berendezések,
6.17.    derítők, szűrők, palackozók,
6.18.    a melléktermékek, hulladékok kezelésére, esetleges hasznosítására szolgáló eszközök, berendezések,
6.19.    munka-, tűz, környezetvédelmi berendezések, eszközök.

Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam

Téma: Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyam, Tanfolyam, Képzés, Tanfolyamok, Képzések, OKJ Tanfolyamok, OKJ Képzések, Olcsó OKJ Tanfolyamok, Olcsó OKJ képzések, Olcsó Tanfolyamok, Olcsó Képzések, Felnőttképzés

A bejegyzés kategóriája: GYÜMÖLCSPÁLINKA-GYÁRTÓ - SZVK
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.